Defekt v zime? Ako sa s ním popasovať?

od jan 21, 2021

Počas zimy sa s veľkou pravdepodobnosťou môžeme stretnúť s defektom na pneumatike. Dôvodov je mnoho, napríklad nedostatočná údržba ciest, pneumatiky vo veľmi zlom stave, prípadne zlý výber pneumatík. Ako by ste mali v prípade, že dostanete defekt postupovať?

Najjednoduchšie riešenie je vyvarovať sa defektu úplne, čo v zime nie je vôbec jednoduché. Možností, ako sa popasovať s defektom je množstvo. Niektoré účel splnia, iné sú účinné menej, no všetky pomôžu dopraviť vozidlo bezpečne do najbližšieho pneuservisu. Pár základných rád ako si pomôcť Vám predstavíme.

defekt v zime
Defekt na pneumatike v zime

Asistenčné služby

Nemáte ani tušenie čo robiť? V takomto prípade bude pre Vás najlepšou možnosťou zavolať asistenčné služby, technik príde za vami, poruchu opraví a vy môžete pokračovať v ceste ďalej. Balíky asistenčných služieb by mali byť súčasťou PZP.

Lepiace sady

Lepiace sady sa vo výbave auta nachádzajú čoraz častejšie. Ušetria v aute miesto a sú jednoduchšie na manipuláciu oproti výmene za rezervu. Na väčšie defekty sa využívajú lepiace sady, na menšie stačí sprej. Tieto možnosti sú však len dočasné, slúžia najmä na dojazd do najbližšieho pneuservisu.

Rezervná pneumatika

Pre všetkých najznámejšie riešenie je výmena deravej pneumatiky za rezervnú. Výmena kolesa je najšpinavšia a najpracnejšia robota na osobnú opravu defektu. Po nasadení pneumatiky nemôžeme zabudnúť sa kontrolu tlaku v pneumatikách.

Častým problémom v zime je, že rezervné pneumatiky majú letný dezén. Čo v takomto prípade? Podľa smerníc je dovolené použiť takúto pneumatiku na dojazd do najbližšieho pneuservisu. To isté platí aj v prípade celoročných pneumatík, ktoré nemajú MS označenie.

Run-flat pneumatiky

Ak dostanete defekt na tomto type pneumatiky, vôbec nemusíte stresovať. Stále máte pred sebou dosť kilometrov na to, aby ste v bezpečí došli do servisu. Majú v sebe zosilnený prvok, ktorý v prípade defektu nesie na seba celú záťaž.

Jazda v zime je pre mnohých vodičom strašiakom. Vozovka v tomto období nie je úplne ideálna. Najmä kvôli bezpečiu by ste mali mať prehľad o stave vašich pneumatík. Ak si však chcete byť úplne istí, navštívte náš pneuservis a my sa na to pozrieme.

Jazdite bezpečne!